Sähkön hinta on noussut ropisten Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Suomessa on totuttu niin vakaisiin ja kansainvälisesti ajatellen kohtuullisiin sähkön hintoihin, että kaikki kuluttajat eivät edes tiedä, mitä sähköstään maksavat. Ja nyt on juurikin hyvä hetki tutustua tarkemmin omaan sähkölaskuun ja ottaa selvää, miten paljon sähköstä tällä hetkellä oikein joutuukaan maksamaan.
Hintaan vaikuttavia tekijöitä
Öljyn ja kaasun hinta on nyt korkealla johtuen koronapandemian jälkeisestä kysynnän noususta ja Ukrainan sodasta, joka on vähentänyt venäläisen kaasun ja öljyn tuontia Eurooppaan. Pohjoismaissa sähköä tuotetaan paljon vesivoimalla. Kuiva sää alentaa vesivarantoja ja vähentää vesivoiman tuotantoa ja nostaa siten tietysti myös sähkön hintaa. Erityisesti talvella sähkön kulutusta nostaa myös kylmä sää. Päästöoikeuksien hinnoillakin on vaikutuksensa sähkön hintaa.
Tässä muutamia hintaan vaikuttavia asioita;
Energian, kuten öljyn ja kaasun hinta
- Vesivarantojen määrä
- Ydinvoimatuotannon määrä
- Sää
- Sähkön kulutus
Kun paljon sähköä kuluttavat tehtaat ja tuotantolaitokset käyvät täydellä kapasiteetilla, sähkön kulutus on huipussaan ja hinta nousee. Jatkossa sähköautojen yleistyminen lisää myös sähkön kulutusta. Vielä sillä ei ole sähkön hintaa nostavaa vaikutusta, mutta tulevaisuudessa, kun sähköistä autokantaa on laajasti liikkeellä, on silläkin vaikutusta. Suomessa on 2000-luvulla totuttu siihen, että sähkön hinta ilman siirtomaksua on ollu 4-6 senttiä per kWh. Kuluvana vuonna hinta on ollut historiaan nähden moninkertainen. Vuonna 2022 pörssisähkön hinnan keskiarvo on ollut 17,0 senttiä per kWh. Huhtikuusta lähtien hinnassa on havaittavissa nousutrendiä, joka johtuu Ukrainan sodasta. Loppuvuodesta voit vielä kokeilla saada hieman helpotusta sähkölaskuihin erilaisilta nettisivustoilta. Vertaile pikakasinoita näppärästi samalla sivustolla, niin voit hyvässä lykyssä saada katettua koko tulevan talven sähkölaskut vain muutamalla klikkauksella.
Jatkuuko sähkön hinnannousu?
Tyypillisesti sähkön hinta on korkeimmillaan talvella, kun kylmä sää lisää sähkön kulutusta ja nostaa hintaa. Keväällä ja kesällä sähkö on puolestaan edullisempaa, koska vesivarannot ovat korkealla, eikä sähköä juurikaan tarvita lämmitykseen. Vuosi 2022 on tässäkin poikkeus, sillä sähkön hinta kesäkuukausina oli selvästi keskimääräistä korkeammalla. Jos sähkön hintaan vaikuttavissa tekijöissä ei tapahdu muutoksia, on sähkön hinta tulee nousemaan vielä syksyllä ja talvella 2023.