Talvi – Miten saada aika kulumaan ilman sähköä

Jokainen tietää jo tänä päivänä, että sähkön hinta on noussut huomattavan paljon ympäri maailmaa. Jo ennen talvea varoiteltiin, että sähkö saattaakin loppua talvella kesken ja sähkökatkoksiin tulee varautua. Ilmoitus teki ihmiset hieman epäluuloisiksi, sillä lopulta elämämme on hyvin pitkälle rakennettu ajatellen, että sähköä on lähes poikkeuksetta tarjolla. Lähes kaikki talven arkisimmatkin asiat ovat riippuvaisia sähköstä ja vain hyvin harva kotitalous pärjäisi ilman sähköä – Näitäkin toki on, sillä Suomessa asuu myös ihmisiä, joilla ei ole lainkaan sähköjä asunnossa sillä he eivät ole halunneet sähköjä alunperinkään.

Miten siis viettää aikaa talvisin ja pitää koti lämpöisenä, jos sähköä ei ole? Sähköttömyys tarkoittaa sitä, että sähköä vaativat lämmitykset eivät toimi. Ruoanlaittaminenkaan ei useimmilta onnistu, sillä hellat ja mikrot tarvitsevat sähköä toimiakseen. Videopelien pelaaminen ei onnistu, sillä konsolit ja tietokoneet tarvitsevat sähköä toimiakseen. Mobiililaitteilla näkyy kyllä hevosurheilu ja vedonlyönti on mahdollista. Toisaalta mobiililaitteilla voi myös pelata kasinopelejä, lukea tai pelata erilaisilla sovelluksilla – Ainakin kunnes akku loppuu kesken. Tämän jälkeen huoleksi voivat nousta työmatkat, sillä nykyisin useat ovat hankkineet sähköauton itselleen. Haasteita olisi selvästi tiedossa paljon, jos sähköt katkeaisivat.

Miten viettää aikaa, jos sähköä ei ole?

Sähkökatkojen ei ole sanottu kestävän kuin korkeintaan muutamia tunteja, mikä tarkoittaa sitä, että asunnot eivät pääse muuttumaan liian kylmiksi. Jos kuitenkin talossa on takka tai esimerkiksi puuliesi, voi kotia saada lämmitettyä mukavasti myös sähkökatkojen aikaan – Tuolloin lämpötila pysyy koko ajan tasaisena, eikä pelkoa kylmettymisestä ole. Jos talossa on vielä kaiken lisäksi puuhella tai liesi, ovat myös mahdollisuudet laittaa ruokaa paremmat. Puuliedellä voi tehdä helposti kaikki ruoat, mitä tarvitsee aina suurempi töisistä ruoista nopeampiin.

Kun sähköt katkeavat, voi olla haastavaa löytää tekemistä kotona. Pimeässä ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä kynttilöitä voi sytytellä ja nauttia hiljaisuudesta. Puhelinten yhteyksien voi odottaa kestävän katkon alusta noin kuusi tuntia, minkä aikana voi lukea esimerkiksi e-kirjoja tai kuunnella äänikirjoja. Toisaalta mikään ei myöskään estä mobiililaitteilla suoratoistopalveluiden käyttämistä – on kuitenkin hyvä huomioida, että sähkökatkon aikana  voi kestää tovi ennen kuin pääset laitteen lataamaan, jos siitä loppuu akku viihteen parissa ollessasi.

Kynttilän ja esimerkiksi taskulamppujen valossa voi olla mukavaa nauttia yhteisestä ajasta. Tuolloin hauska idea voi olla esimerkiksi lautapelien pelaaminen tai jopa palapelien pelaaminen – riippuen toki siitä, kuinka niukka valaistus on tarjolla. Tarinoiden kertominen toinen toiselle voi myös olla oiva tapa viihdyttää itseä ja muita, sillä tuolloin mielikuvitus saa siivet ja voit uppoutua tarinaan kunnolla. Huomaat yllättäen, että aika kuluukin nopeasti myös ilman sähköä ja saatat saada ajasta parhaimmillaan jopa enemmän irti kuin odotit saavasi.

Sähkökatkojen varalle on annettu runsaasti ohjeita

Kun sähkökatkot nousivat puheeksi ensimmäisen kerran, olivat ihmiset huolissaan siitä, miten toimia jos sähköä ei ole. Tämä sai aikaan sen, että sähkökatkojen ongelmista alettiin puhua enemmän ja samalla kotitaloudet saivat toimintaohjeita sille, mitä kannattaa tehdä, jos sähkökatkoja tulee kohdalle. Monien muiden ohjeiden ohella on hyvä muistaa myös asiat, joita ei tule tehdä sähkökatkojen aikana. Eri alueilla on omia sääntöjään, mutta yleisiin ohjeistuksiin kuuluu muun muassa vessassa ja suihkussa käynnin välttäminen sekä esimerkiksi pyykinpesun ja astioiden tiskaamisen jättäminen siihen hetkeen, kun sähköt ovat palanneet.

Tällä hetkellä tilanne on pysynyt hyvänä, sillä uusi vuosi on alkanut ja tähän asti on selvitty ilman sähkökatkoja. Onkin mahdollista, että sähkökatkoja ei edes tule tämän talven aikana ja seuraavana talvena tilanne voi olla jo täysin toinen. Pian kevät on ovella, jolloin sähkökatkoja ei enää ole odotettavissa talven tapaan.