Pörssisähkö vai kiinteähintainen sopimus – kumpi on kannattavampi valinta?
Etenkin talvella moni miettii ja murehtii sähkön hintaa. Etenkin siinä tapauksessa, että kaukolämmöstä nauttimisen sijaan asuu sähkölämmitteisessä kerrostaloasunnossa tai omakotitalossa. Silloin jo muutaman sentin hintaero voi tuoda kuukausittaiseen sähkölaskuun huiman eron. Moni mielellään säästäisi sähkölaskuissa ja käyttäisi kertyneet varat johonkin mieluiseen puuhaan, vaikkapa nettikasinolla, osoitteena kolikkopelit!
Pörssisähkö ja kiinteähintainen sähkö ovat kaksi Suomen yleisintä sähkösopimustyyppiä, ja suurin osa suomalaisista omaa niistä jommankumman. Molemmilla on luonnollisesti omat etunsa ja haittansa, ja ne sopivat erilaisiin tarpeisiin. Kumpi niistä sitten on parempi ja kannattavampi valinta? Vastaus riippuu monista tekijöistä ja omista tarpeistasi, joihin tutustumme tarkemmin alla.
Pörssi- ja kiinteähintainen sähkö pähkinänkuoressa
Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta määräytyy sähköpörssin mukaan. Tämä tarkoittaa, että sähkön hinta voi vaihdella tunneittain, päivittäin ja vuodenaikojen mukaan. Pörssisähkön hinta on usein edullisempi kuin kiinteähintaisen sähkön, mutta se voi myös nousta korkeaksi, jos sähkön kysyntä on suurta tai tarjonta vähäistä. Suomessa pörssisähkön hinnan sanelee koko Pohjoismaat kattava Nord Pool Spot, joka puolestaan määrää hinnan esimerkiksi sähkön tarjonnan ja kysynnän, tuotantokustannusten, säätilan ja jopa hallitusten politiikan perusteella. Pörssihinta on siis sähkönkin osalla ”elävä” tulos, joka voi vaihdella jopa tunneittain!
Kiinteähintainen sähkö on sähkösopimus puolestaan on se muoto, jossa sähkön hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Tämä tarkoittaa, että sähkön hinta ei vaihtele sähköpörssin mukaan vaan kuluttaja nauttii aina samasta, ennalta sovitusta hinnoittelusta, eikä joudu kohtaamaan arvaamattomia yllätyksiä. Sähkön hinta määritellään tässäkin tapauksessa pitkälti samojen tekijöitten perusteella, mutta sitä ei muuteta kesken sopimuskautta. Mikäli sähkön pitkäaikainen hintakäyrä on nouseva, seuraavan sopimuskauden hinta on edellistä korkeampi ja päinvastoin.
Pörssisähkön merkittävimmät edut ja haitat
Pörssisähkön etuna on, että se mahdollistaa sähkönkulutuksen optimoinnin. Suomessa pörssisähkön hinta on parhaimmillaan ollut jopa negatiivinen eli mitä enemmän sähköä tuolloin kulutit, sitä enemmän sähkölaskusi toi sinulle tuottoa! Jos sähkön pörssihinta on alhainen, kannattaa käyttää enemmän sähköä. Tässä tilanteessa moni laittaakin kerääntyneet pyykkisatsit pyörimään, nauttii sähkösaunan hellittelystä jokaisena talvi-iltana tai ilmastoinnin viileydestä kesähelteillä.
Pörssisähkön suurin haitta on sen epävarmuus. Jos sähkön hinta kohoaa korkealle, on luonnollisesti viisasta minimoida sähkönkulutus ja jättää sähköä vaativat toimet muuhun ajankohtaan. Sähkön hinta voi hetkessä nousta korkeaksi, esimerkiksi sähköntuotannossa tapahtuneen ongelman tai paukkupakkasen ja sen tuoman sähkönkysynnän kasvamisen vuoksi. Se välittyy suoraan kuluttajan sähkölaskuun, joka voi helpolla kasvaa suuriin lukemiin.
Kiinteähintaisen sähkön miinukset
Kiinteähintaisen sähkön etuna on luonnollisesti sen ennustettavuus. Sähkön hinta on sama riippumatta siitä, kuinka paljon sähköä käytetään tai milloin sitä käytetään. Tämä tekee kotitalouden menojen budjetoinnista huomattavasti helpompaa, samoin arjen rutiineissa pysymisestä.
Kiinteähintaisen sähkön haittana on, että se voi olla kalliimpi kuin pörssisähkö. Jos sähkön hinta laskee sähköpörssissä, kiinteähintaisen sähkön hinta pysyy samana. Toisaalta, jos sähkön hinta nousee sähköpörssissä, kiinteähintaisen sähkön hinta pysyy samana.
Sinun tarpeesi ja toiveesi määrittävät parhaan sopimustyypin!
Yhteenvetona voidaan sanoa, että pörssisähkö sopii parhaiten niille, jotka haluavat optimoida sähkönkulutuksensa ja ovat valmiita ottamaan riskin sähkön hinnan suuristakin vaihtelusta. Esimerkiksi lapsettoman parin tai yksineläjän on arvatenkin helpompi järjestää sähköä vaativat puuhansa sellaisiin päiviin ja hetkiin, jolloin pörssihinta on alhaalla. Kiinteähintainen sähkö puolestaan sopii parhaiten niille, jotka haluavat ennustettavuutta ja budjetointia helpottavan sähkösopimuksen.
Kuten huomaat, ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi sähkösopimustyyppi on kannattavampi. Molemmilla sopimustyypeillä on omat etunsa ja haittansa, ja sopivan sähkösopimuksen valinta riippuu pitkälti yksilöllisistä tarpeista ja toiveista.