Osakesijoittaminen – vinkit aloittelijoille

Sijoittaminen on täysin oma maailmansa ja se voi tuntua alkuun todella monimutkaiselta. On erittäin tärkeää osata muun muassa valita juuri oikeat osakkeet mihin sijoittaa, osata analysoida muuttuvia markkinatilanteita ja pysyä ajan tasalla osakkeiden hintakehityksessä. Osakemarkkinoilla pitää olla mukana malttia sekä aikaa, koska siihen sisältyy aina riskejä ja menestys vaatii perusteellista tutustumista alaan. 

Mitä aloittelevan sijoittajan tulee ottaa huomioon?

Tutustu perinpohjin siihen mitä on sijoittaminen

On tärkeää tietää tarkalleen mihin kaikki perustuu ennen kuin aloittaa sijoittamiseen. Tämä sama periaate toimii aivan kaikissa asioissa arjessa. Kun on etsinnässä esimerkiksi netistä kasino, niin kukaan ei halua pelata millään epäluotettavalla sivustolla, vaan jokainen varmistaa että kyseessä on laillinen ja luotettava peliympäristö. 

Myöskään osakkeisiin ei ole järkeä sijoittaa ennen kuin on käsitys siitä mitä osakesijoittaminen on ja miten se tapahtuu. Sijoittamista on monenlaista ja jokainen löytää niistä juuri itselle sopivan muodon. Osakkeiden lisäksi kauppaa käydään muun muassa valuutasta ja asunnoista. Osakemarkkinoilla sijoittajat kohtaavat ostaakseen ja myydäkseen arvopapereita. Kauppatavarana on osakkeet, eli omistusosuudet julkisista yhtiöistä. 

Tee taustatutkimus yhtiöistä

Voi olla, että on löytynyt mielenkiintoinen sijoituskohde, kuten Fortum tai jokin muu tunnettu yritys. Ennen lopullisen päätöksen tekemistä on tärkeää kerätä tietoa yrityksen historiasta, toiminnasta ja taloudellisesta tilanteesta. Lisäksi on järkevää arvioida minkälaiset ovat alan tulevaisuuden näkymät. 

Tietoa kaikesta tästä löytyy yrityksen verkkosivuilta sekä lukemalla uutisointia mikä koskee yritystä tai sen toimialaa. Näin on mahdollista saada käsitys nykyisestä ja tulevasta markkinatilanteesta. Käytä tiedonhankintaan luotettavia lähteitä ja tarkista että ne ovat ajan tasalla. Muutoksia voi tapahtua hyvin nopeastikin, joten huomiota tulee kiinnittää myös siihen milloin artikkelit on julkaistu. 

Ota oppia alan asiantuntijoilta

Sijoittamisen voi oppia kuka tahansa, mutta se vaatii perinpohjaista alaan tutustumista sekä aikaa. Alkuun tulee paljon uutta tietoa ja sen oppiminen sekä hyödyntäminen käytännössä voi olla haasteellista. Ehdottomasti apuun kannattaa ottaa erilaiset sijoitusalan julkaisut ja alan asiantuntijoiden vinkit

Kukaan ei pysty täysin varmaksi arvioimaan mitä sijoitusmarkkinoilla tulee tapahtumaan tulevaisuudessa, joten on tärkeää muistaa että vinkit ja suositukset ovat vain suuntaa antavia ohjenuoria. Jokaisen tulee tehdä omat päätökset sen suhteen miten ja mihin sijoittaminen omassa tilanteessa on järkevää. 

Tunnista juuri oikea hetki sijoittamiseen

Oikean osto- tai myyntihetken arvioiminen on haasteellista. Se on kuitenkin kaikkein tärkein, jos haluaa menestyä osakesijoittajana. Itse asiassa kaikki toimii niin yksinkertaisesti, että osake tulee ostaa hinnan ollessa alhainen ja myydä pois hinnan noustessa. On kuitenkin ajoittain vaikeaa arvioida miten osakemarkkinat muuttuvat ja mihin on järkevä sijoittaa

Aloittelijana kannattaa olla maltillinen, tutustua alaan perustellisesti ja sijoittaa pitkäaikaisiin kohteisiin. Riskejä on aina olemassa, mutta on järkevää tehdä harkittuja päätöksiä, jotta voi heti ensi hetkistä alkaen aloittaa menestyksekkään uran tällä mahdollisuuksia täynnä olevalla alalla.